Komma igång med långdistanslöpning
Löpning må vara en form som de flesta kan börja med, men när man talar om mer specifika former, som långdistanslöpning, är det klart och tydligt att det inte passar absolut alla. De flesta som håller på med löpning har hittat ett tempo och en distans som passar dem bra. Men vill man prova något nytt kan långdistanslöpning vara ett bra tips.
Om ens mål är att till exempel vara med i Stockholm maraton eller något annat långdistanslopp kommer man absolut behöva träna långpass i sitt löpande. Har man erfarenhet av löpning men aldrig riktigt sprungit längre lopp tidigare är det viktigt att man inte ger sig ut och springer distanser många gånger längre än man är van. Detta ökar risken för skador.
Vad man istället vill göra är att trappa upp successivt så att alla delar av kroppen får en chans att vänja sig vid den nya belastningen. Ett långpass kan både ses som distans och tid. När man först börjar kan ett långpass var antingen att springa en mil eller bara springa säg en timme, oavsett distansen man tillryggalägger. Till en början bör man dessutom inte göra mer än ett långpass i veckan.
För att bättre klara av långpass är det också rekommenderat att man lär upp kroppen att använda fett som bränsle. På så sett tar inte glykogenet slut i förtid och man både orkar mer och förbränner fett mer effektivt.
Om man för övrigt någonsin velat uppleva känslan av vad vi brukar kalla runners high är långpassen en stor del av detta.